AMERICAN GOLD EAGLE (AMERICKÝ ZLATÝ OREL)

Zlaté investiční mince “Americký zlatý orel” jsou jedny z nejpopulárnějších na trhu. Patří mezi oficiální emise Spojených států amerických a jejich kvalitu garantuje vláda Spojených států amerických. Ražbu mincí zastřešuje mincovna US Mint.

Zlaté mince jsou nabízeny v následujících specifikacích:

1oz, 1/2oz, 1/4oz a 1/10oz.

Příslušející nominální hodnoty jsou:

$ 50, $ 25, $ 10, $ 5

Zajímavým faktem je, že v průběhu ražby těchto mincí byly použity dva styly zápisu číslic. V roce 1986 byl rok vyražen římskými číslicemi, ale kvůli horšímu rozpoznávání číslic sběrateli na menších nominálních hodnotách se v roce 1992 přešlo k arabským číslicím.

Americké zlaté orly jsou raženy do 22karátového zlata (916,7/1000). Zbývajících 8,32% je tvořeno sloučeninou 3% stříbra a 5,32% mědi, což zaručuje vyšší odolnost těchto investičních mincí vůči poškození. Díky sloučenině mědi a stříbra jsou mince (tak jako Krugerrand) tmavšího odstínu.

AVERS:

stažený soubor

Augustus Saint-Gaudens ztvárnil “Lady Liberty”, aby reflektovala krásu a sílu Ameriky.

Je vyobrazena s vlajícími vlasy, držíc v pravé ruce pochodeň a olivovou ratolest v levé ruce. V pozadí za ní se nachází Capitol. Motiv “Lady Liberty” je adaptován z návrhu Augusta Saint-Gaudens pro zlaté mince US Double Eagle ($ 20), které byly raženy v letech 1907-1933.

 

REVERS:

Liberty_$50_Reverse

Revers vyobrazuje orla, heraldický symbol Spojených států amerických. Samec orla, který drží olivovou ratolest nad hnízdem s orlicí a mláďaty, symbolizuje sílu a ochranu amerických rodin. Motiv byl upraven podle projektu sochaře Milea Busieka.

Leave a comment